Odvolání proti rozhodnutí o umístění stavby podal spolek Kuřim pro lidi, z.s.

31.01.2022 01:00
 S plným zněním odvolání se můžete seznámit zde. 

Odvolání bylo podáno k nadřízenému orgánu, kterým je Odbor územního plánování a stavebního řádu Jihomoravského kraje

Spolek Kuřim pro lidi, z.s. jako odvolatel je i nadále přesvědčen, že stavba „Jezdeckého klubu Srpek“:

  1. je v rozporu s § 90 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon, který vyžaduje soulad záměru s vydanou územně plánovací dokumentací, a rovněž v rozporu s § 90 písm. b) stavebního zákona, který vyžaduje jeho soulad s cíli a úkoly územního plánování, zejména s charakterem území, s požadavky na ochranu architektonických a urbanistických hodnot v území.
  2. je v rozporu se zájmy ochrany přírody a krajiny, danými zákonem č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny
  3. je zcela nevhodná z hlediska nároků na dopravní obsluhu objektu v nezastavěném území, které v současné době slouží především k pěším vycházkám a cyklistickým vyjížďkám a to zejména s ohledem na parametry komunikací, které jsou úzké a nepřehledné zejména na obou stranách podjezdu železnice. Plánované navýšení dopravy je dle názoru odvolatele neslučitelné s volným a bezpečným pohybem osob v klidové lokalitě. V současné době v místě nejsou vybudované chodníky, a proto hrozí střet osobních i nákladních vozidel s chodci a tyto námitky neřeší vybudování 4 výhyben, které žadatel doplnil do projektové dokumentace
  4. realizací záměru dojde k výraznému snížení retenční schopnosti krajiny a jeho zásobení vodou nepokrývá dostatečně předpokládaný zdroj vody (studna)
  5. je zcela nevhodná z hlediska hygieny prostředí a čistoty ovzduší  (zápach a prach)
  6. nesplňuje hygienické požadavky na vypouštění odpadních vod do veřejné kanalizace a její umístění je zcela nevhodné z hlediska připojení na kanalizaci – splaškové vody z oplachu stájí a koní nelze vypouštět do veřejné kanalizace vypouštění odpadních vod.

Navíc Spolek Kuřim pro lidi, z.s. v odvolání též upozorňuje, že:

  1. dne 6. 4. 2021 uplynula doba 5 let od vydání souhlasného závazného stanoviska vydaného Odborem životního prostředí KÚ JMK k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí č.j. JMK 52088/2016 Sp. zn.: S-JMK 81616/2015 OŽP/Vra, vydané dne 6. 4. 2016, které tak pozbylo dne 6. 4. 2021 platnosti, vzhledem k rozsahu záměru je tedy nutné nové posouzení vlivů záměru na životní prostředí dle §7 zákona č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů a ust. § 10 a § 11 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád.
  2. Souhlasné závazné stanovisko k ověření změn záměru č.j. JMK 162108/2021 Sp. zn.: S-JMK 125379/2021 OŽP/III vydané dne 11. 11. 2021 bylo vydáno s tím, že příslušný orgán zkoumal na třech stranách pouze změny v záměru na základě oznámení podatele. Následně v posledních třech řádcích v závěru konstatoval, že v dotčeném území nedošlo ke změně podmínek. Z toho vyvodil, že není nutné nové posouzení záměru dle §7.  Změny podmínek v dotčeném území však příslušný orgán neověřil. Konstatování, že nedošlo ke změně podmínek v dotčeném území je pouze formální, vydané stanovisko lze považovat za neodůvodněné a nepřezkoumatelné.